Verergering van boezemfibrilleren meten in het bloed

Boezemfibrilleren is een zeer veel voorkomende hartritmestoornis die aanvankelijk vaak in aanvallen voorkomt. Als het boezemfibrilleren verergert, zullen de aanvallen vaker aanwezig zijn en langer gaan duren. Uiteindelijk zal bij een deel van de patiënten het normale hartritme niet meer te herstellen zijn. Bij patiënten waarbij het boezemfibrilleren verergert, worden vaker complicaties gezien, waaronder een herseninfarct.

In de RACE V studie willen we uitzoeken hoe het komt dat sommige mensen toename van het boezemfibrilleren krijgen, terwijl het bij anderen niet verergert. Zo hopen we in de toekomst te kunnen voorspellen wie een grotere kans heeft om blijvend boezemfibrilleren te houden, om uiteindelijk de behandeling van boezemfibrilleren te kunnen verbeteren.
In deze studie wordt van een grote groep patiënten gegevens zoals de bloeddruk, lengte, gewicht en de buikomtrek verzameld. Ook wordt er een apparaatje onder de huid geplaatst die kan meten wanneer en hoe vaak het boezemfibrilleren aanwezig is.

Daarnaast wordt er bloed afgenomen om signaalstofjes te meten die iets zeggen over bepaalde lichaamsfuncties. Recent is namelijk duidelijk geworden dat patiënten met boezemfibrilleren een snellere neiging hebben tot het vormen van bloedstolsels ten opzichte van mensen zonder boezemfibrilleren.

Er is echter nog veel onduidelijk. Dit project zou het mogelijk maken om meer verschillende signaalstoffen in het bloed te meten. Daarmee hopen wij meer inzicht te krijgen in verergering van boezemfibrilleren en kan hopelijk in de toekomst een ernstige complicatie als een herseninfarct voorkomen worden

Facebooktwitter