Hartfalen

Hoe ontstaat hartfalen?

Hartfalen

Hartfalen is een veelvoorkomende hartziekte – circa 175,000 mensen in Nederland lijden eraan. Van alle Nederlanders boven de 40 jaar oud krijgt 20% (1 op de 5 mensen) in zijn of haar leven hartfalen.

Bij hartfalen kan het hart niet voldoende bloed pompen naar het lichaam (de spieren, de nieren en alle organen). Vaak is de oorzaak een beschadiging van het hart, zoals een hartinfarct of een hartspierontsteking, die ten dele geneest, en waarna het hart niet zo goed meer functioneert als vroeger. Maar ook langdurige processen zoals te hoge bloeddruk of veroudering kunnen hartfalen veroorzaken.

Patiënten ervaren klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid, en vocht vasthouden. Maar het (beschadigde) hart kan ook ritmestoornissen laten zien en zelfs acute hartdood komt veel vaker voor bij hartfalen. Patiënten krijgen leefregels en een cocktail aan medicijnen en in sommige gevallen een pacemaker of een ICD. Desondanks hebben mensen die lijden aan hartfalen een afgenomen kwaliteit van leven en overlijden zij helaas vaak vroegtijdig.

Behandeling van hartfalen

Door goede behandeling van de onderliggende hartziekten kan tegenwoordig hartfalen vaak worden voorkomen. De afdeling Cardiologie van het UMCG is in Europa en wereldwijd een expertisecentrum op het gebied van hartfalen en alle nieuwe behandelvormen van hartfalen zijn in Groningen in onderzoek geweest en mede-ontwikkeld.

Voorkomen van hartfalen

Uiteindelijk streven we er natuurlijk naar om de ontwikkeling van hartfalen helemaal te voorkomen. Hiervoor is een combinatie van fundamenteel (experimenteel) onderzoek in combinatie met patiënt gebonden onderzoek belangrijk. We hebben daarom sinds 2008 een zelfstandige onderafdeling “Experimentele Cardiologie”. Hier worden onder andere modellen van hartfalen ontwikkeld waar we de nieuwste behandelvormen kunnen testen. Er worden ook nieuwe signaalstoffen (biomarkers) waarmee vroege ziekte kan worden opgespoord onderzocht.

De Experimentele Cardiologie heeft een grote groep van (jonge) onderzoekers die gezamenlijk werken aan oplossingen. De experimenten die wij doen kosten geld en financiële steun kan direct worden omgezet in praktische projecten. Wij nodigen u van harte uit in onze laboratoria en bespreken de diverse projecten waaraan u wellicht wilt bijdragen.


Foto: Antoinette Borchert

Facebooktwitter