Hartinfarcten voorkomen

Het Early Synergy onderzoek stelt zich het ultieme doel een opsporingsprogramma  voor dreigende hartinfarcten in Nederland en daarbuiten te ontwikkelen. Early-Synergy onderzoekt of mensen op (kosten)effectieve wijze gescreend kunnen worden op hartproblemen door middel van een combinatie van scans van het hart (een simpele CT-scan, eventueel gevolgd door een uitgebreider onderzoek met de MRI-scan) en signaalstoffen in het bloed.

Op deze wijze kunnen dreigende hartinfarcten in de toekomst mogelijk preventief worden behandeld. Een grote uitdaging binnen het onderzoek is het verkleinen van de groep die de dure MRI-scan nodig heeft om te bepalen of iemand gezond is of behandeling nodig heeft. Hiervoor worden signaalstoffen in het bloed gemeten. Deze stoffen kunnen helpen om te bepalen of iemand gezond is of de dure MRI-scan nodig heeft.

Waarom dit onderzoek?

In Nederland worden dagelijks ongeveer 35-40 mensen getroffen door een hartstilstand, meestal (70%) veroorzaakt door een hartinfarct. Een hartinfarct ontstaat door een afsluiting van een kransslagader. Een afsluiting van de kransslagader wordt door veel mensen niet opgemerkt omdat het vaak sluipend gaat en vage klachten geeft waardoor mensen (en artsen) zich niet realiseren dat er een hartinfarct dreigt.

Voor baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker bestaan er opsporingsprogramma’s in Nederland. Voor een dreigend hartinfarct nog niet. Het is dus belangrijk mogelijke afsluitingen van kransslagaders op tijd op te sporen, preventief te behandelen en op die manier een hartinfarct, hartstilstand of overlijden te voorkomen.

Deze studie gaat onderzoeken of het opsporen van ernstige vernauwingen aan de kransslagaders mogelijk is op een kosteneffectieve manier. We hopen aan te tonen dat de baten opwegen tegen de kosten en dat dit uiteindelijk zal resulteren in een opsporingsprogramma in Nederland en daarbuiten.

Net als bij de opsporingsprogramma’s voor kanker willen we verschillende onderzoeken combineren: eerst een goedkope CT-scan om te zien bij wie de kransslagaders er gezond uit zien en daarna een duurdere MRI scan bij de personen waar mogelijk iets aan de hand is en die misschien naar de hartspecialist moeten voor behandeling. Signaalstofjes in het bloed kunnen mogelijk helpen om te bepalen welke mensen gezond zijn en de duurdere MRI-scan niet nodig hebben. Zo kan een dure MRI-scan bespaard worden en wordt de kosteneffectiveit mogelijk bevorderd. Met uw hulp kunnen we zo veel mogelijk verschillende signaalstofjes in het bloed onderzoeken.

Zie https://www.early-synergy.nl/ voor meer informatie.

 


Prof. Dr. Pim van der Harst

Facebooktwitter