“Revalidatie op maat is een uitdaging waard”


Ruim 4 jaar geleden werd aan het Hartrevalidatieteam in het UMCG, Centrum voor Revalidatie vanuit het chirurgenteam van de afdeling Thorax gevraagd een revalidatieprogramma te maken waarbij patiënten direct (binnen een week) na een open hart operatie konden werken aan hun herstel. Tot dan toe was de gebruikelijke hersteltijd tot aan een eventueel revalidatieprogramma zes weken. Ook lag er een vraag om te gaan pre-revalideren met patiënten die nog enige weken moeten wachten voor zij worden geopereerd. De reguliere zorg voor deze patiënten bestond tot dan uit het advies actief te blijven, maar geen piek en topinspanningen te doen.

Een gevolg was vaak dat patiënten uit onzekerheid over wat verstandig was, geen risico’s wilden lopen en hun activiteiten gingen beperken. Dat betekende dat patiënten vaak onnodig gedeconditioneerd op de operatietafel belandden, wat uiteraard extra risico’s met zich mee bracht rondom de operatie.

Een revalidatie programma van: “Better in Better out”

Het team dat het revalidatieprogramma heeft ontwikkeld, heeft dit gedaan na een bezoek aan het revalidatiecentrum Auxilium Vitae in het Italiaanse Volterra, waar een delegatie van verschillende disciplines een dergelijk revalidatieprogramma aanschouwde en vragen kon stellen over deze voor ons nieuwe revalidatiefases.

Na een intensieve periode waarin een programma werd geschreven waarmee een pilot werd uitgevoerd, ging het onderzoek van start, geleid door Johanneke Hartog. Wij als behandelteam zijn erg enthousiast over het programma. Iedere patiënt volgt een zorgvuldig uitgedacht programma, afgestemd op zijn of haar individuele belastbaarheid en behoeftes. Tijdens het programma is er naast conditie- en krachttraining aandacht voor ademtraining, ontspanning en educatie over een gezonde leefstijl. Gesprekken met een psycholoog, maatschappelijk werker en diëtist worden zo nodig na een intake ingepland. Onderdeel van de weg naar een gezonde leefstijl is de stoppen-met-roken-cursus die wordt aangeboden aan iedere roker.

“Revalidatie op maat is een uitdaging waard”

Familieleden of naasten van de patiënt zijn tijdens de revalidatie welkom om mee te komen voor een gesprek, voorlichting of om gewoon eens mee te kijken bij de programma-onderdelen. Wat we vaak van patiënten horen is dat ze zelf, en zeker ook hun omgeving, verbaasd zijn over hoeveel ze na slechts een aantal weken alweer kunnen. Patiënten die zich onzeker voelen krijgen vaak snel vertrouwen terug doordat ze ervaren hoe het lichaam steeds sterker wordt. Veel activiteiten vinden in een groep plaats, waardoor de onderlinge binding vaak groot is. We horen dan ook regelmatig terug dat er ook na de revalidatie afspraken worden gemaakt om b.v. samen verder te trainen/bewegen.

Fysiotherapie Thoraxrevalidatie UMCG, CVR locatie Beatrixoord

Heart- ROCQ steunen?

Facebooktwitter