“Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert”

Prof. dr. Isabelle van Gelder is cardioloog en hoogleraar Cardiologie in het UMC Groningen. Zij is expert op het gebied van boezemfibrilleren. Naast het behandelen van patiënten, doet ze ook veel wetenschappelijk onderzoek op dit terrein.

Enthousiast

“Toen ik begon als cardioloog, 25 jaar geleden, was er weinig aandacht voor boezemfibrilleren in de onderzoekswereld. Mijn begeleider in die beginjaren was professor Harry Crijns. Hij is arts en wetenschapper bij het Maastricht UMC+ en heeft me destijds enthousiast gemaakt voor het vakgebied. Nog altijd werken we samen aan onderzoek.”

Meer betekenen voor patiënten met boezemfibrilleren

“We kunnen steeds meer betekenen voor patiënten met boezemfibrilleren, mede door de technische verbeteringen van bijvoorbeeld ablatie. Dit is een behandeling die werkt met bevriezing of verhitting van bepaalde plekjes in het hart om het ritme te herstellen.”

“Maar we weten nog niet precies hoe de hartritmestoornis ontstaat, en hoe dit leidt tot schade aan het hart. Daar doen we nu onderzoek naar. We willen weten hoe het komt dat mensen met boezemfibrilleren een hoger risico lopen op een herseninfarct, hartfalen en overlijden. En waardoor krijgt de ene persoon dit soort complicaties wel, en de ander niet?”

Toename boezemfibrilleren

“Ik maak me wel zorgen over het aantal patiënten met boezemfibrilleren, dat neemt al jarenlang toe. Deels heeft dat te maken met de vergrijzing, want het risico stijgt als je ouder wordt.”

“Maar er speelt nog iets mee. Ik zie steeds vaker patiënten op mijn spreekuur die veel te zwaar zijn. En dan niet 5 of 10 kilo, maar 30 of 40 kilo te veel. Vaak zijn ze nog helemaal niet zo oud, onder de 50 jaar. Ze bewegen vaak weinig en hebben een hoge bloeddruk.”

Afvallen bij overgewicht helpt

“Het is vaak een eye-opener als ik patiënten vertel dat ze met gezond eten en bewegen hun boezemfibrilleren kunnen verminderen. Want uit onderzoek weten we dat de klachten verminderen als mensen met veel overgewicht flink afvallen.”

“Voor hartpatiënten is hartrevalidatie erg belangrijk: informatie en oefeningen om goed te leren leven met je hartafwijking. Maar ik merk aan mijn patiënten hoe moeilijk het is om langdurig gezond te leven. Ze weten ook niet altijd wat goed is. Ze denken bijvoorbeeld dat ze niet veel zout eten, terwijl ze drie grote zoutbussen per jaar door het eten strooien.”

Team jonge onderzoekers

“Het is in onderzoek altijd leuk om met oude bekenden te werken. Maar het is ook heel inspirerend om samen te werken in een team met jonge onderzoekers. Zij gaan de patiëntenzorg en het onderzoek later leiden en ik heb er alle vertrouwen in dat ze dat op een goede manier gaan doen.”

Op de fiets voor onderzoek

“In de zomer van 2016 fietsten acht studenten van Groningen naar Rome om geld op te halen voor ons onderzoek. Natuurlijk waren we zeer vereerd dat dit team juist óns onderzoek naar boezemfibrilleren had uitgekozen. In het najaar overhandigden het team van Heart to Handle mij een cheque van maar liefst € 31.369,68. Wat een topprestatie.”

Isabelle van Gelder heeft met haar onderzoeksgroep al veel mooie resultaten bereikt voor patiënten met boezemfibrilleren Het onderzoek naar boezemfibrilleren gaat binnen het UMCG nog wel even verder. Inmiddels loopt de RACE V studie. In de RACE V studie willen we uitzoeken hoe het komt dat sommige mensen toename van het boezemfibrilleren krijgen, terwijl het bij anderen niet verergert. Zo hopen we in de toekomst te kunnen voorspellen wie een grotere kans heeft om blijvend boezemfibrilleren te houden, om uiteindelijk de behandeling van boezemfibrilleren te kunnen verbeteren.

Meer weten over de RACE V studie of het onderzoek steunen? Lees hier verder

Facebooktwitter