HEART-ROCQ studie – revalideren voor en na een operatie.

Hartrevalidatie

Een hartoperatie is een ingrijpende gebeurtenis, waarbij het borstbeen wordt doorgesneden om bij het hart te kunnen komen. Een hartoperatie heeft een groot risico op complicaties. Denk hierbij aan infecties, delier (ook wel een acute verwardheid genoemd) en achteruitgang in cognitieve functies (zoals bijvoorbeeld zich minder goed kunnen concentreren of snel dingen vergeten). Om patiënten te begeleiden bij het herstel van de operatie wordt hartrevalidatie aangeboden. In Nederland start de reguliere hartrevalidatie een aantal weken na de operatie.

Patiënt: “Als ik dit niet had gedaan, denk ik niet, dat ik zover met mijn gezondheid en conditie was gekomen”

Het UMCG biedt nu ook een nieuw hartrevalidatieprogramma aan. Het bijzondere aan dit programma is dat patiënten die een wachttijd hebben, al voor de operatie beginnen met revalideren. Daarnaast hoeven patiënten die deelnemen aan dit programma niet te wachten na de ziekenhuisopname, maar wordt er direct gestart met de hartrevalidatie. Het doel van dit programma is om de mentale en fysieke gezondheid van de patiënt vóór de operatie te verbeteren, om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Verwacht wordt dat op deze manier het risico op complicaties wordt verminderd. Bovendien heeft het programma als doel om zo goed mogelijk te herstellen na de operatie, zodat patiënten hun dagelijks leven weer kunnen oppakken.

Heart-ROCQ studie

Het is nog niet wetenschappelijk aangetoond welk hartrevalidatieprogramma het beste werkt. Na het afronden van een vooronderzoek, kon in mei 2017 gestart worden met de Heart-ROCQ studie. Met de Heart-ROCQ studie willen we het programma ‘revalideren voor en na de hartoperatie’ vergelijken met de reguliere hartrevalidatie, dat alleen na de operatie plaatsvindt. We kijken of er minder complicaties na de operatie voorkomen, minder her-operaties uitgevoerd worden en of het programma leidt tot een betere conditie en kwaliteit van leven. Dit zou dan leiden tot minder zorgkosten, wat ook in de Heart-ROCQ studie wordt onderzocht. In totaal zullen er 350 patiënten deelnemen aan het onderzoek; het duurt daarom ook meerdere jaren voordat er genoeg deelnemers zijn aan dit onderzoek.

Patiënt:“Ben zeer tevreden over dit traject! Zeker mee doorgaan, want het helpt je in een paar weken echt veel verder. Super. De begeleiding: eigenlijk niets dan lof, betrokken, professioneel en daar waar nodig ook kritisch. Erg goed.”

Steun ons

Ons ultieme doel is om de best mogelijke hartrevalidatie in het basispakket te krijgen. Met uw bijdrage kunnen we betere testen afnemen, beter meten en beter de hartrevalidatie op maat aanbieden. Hiermee vergroten we de kans dat de best mogelijke hartrevalidatie in het basispakket van de zorg komt.

Facebooktwitter