Ruim 29.000 euro bijeen gefietst voor hartonderzoek!

Deze zomer werd er ruim tweeduizend kilometer gefietst van Groningen naar Helsinki. De zes bestuursleden van stichting Heart to Handle haalden hiermee meer dan 29.000 euro op voor het UMCG Hartfonds. Het door de studenten bijeen gefietste geld komt rechtstreeks ten goede aan het onderzoek van Prof. Dr. Pim van der Harst in het UMCG.  Zijn Early Synergy onderzoek richt zich op het opzetten van een landelijke  screening om mogelijke hartinfarcten preventief te detecteren. Afgelopen mei stapte professor van der Harst samen met enkele onderzoekers zelf al op de fiets om aandacht te vragen voor Heart to Handle.

Heart to Handle

De stichting Heart to Handle werd in 2014 opgericht door Daphne Koolen, twee jaar nadat haar vader plotseling was overleden aan een hartstilstand. In 2018 nam haar jongste zus, Julie, het stokje over voor de vierde editie. De gezusters Koolen kozen er voor om hun verdriet om te zetten in iets positiefs. Met het zoeken van sponsoren, maar bijvoorbeeld ook door het organiseren van verschillende (sport)evenementen hebben de studenten al vele tienduizenden euro’s bij elkaar gebracht.

Bijdrage aan essentieel onderzoek

Waar de fietstocht richting Helsinki in augustus werd volbracht kwamen er de laatste maanden nog steeds donaties binnen. Afgelopen zondag werd het actiejaar afgesloten in het UMCG met de officiële chequeoverhandiging aan Pim van der Harst. Dankzij de bijdrage van Heart to Handle kan hij een extra screening toevoegen aan zijn onderzoek, namelijk het controleren op signaalstoffen in het bloed die kunnen helpen bij het bepalen hoeveel risico iemand loopt op bijvoorbeeld een hartinfarct. In combinatie met scans kan dit een belangrijke stap zijn in het eerder opsporen van hartziekten en het opzetten van een landelijke screening.

Met het afronden van de actie en het bekendmaken van het bedrag zit het bestuursjaar voor Heart to Handle 2018 erop. Het goede nieuws is dat er een nieuwe groep studenten klaar staat om volgend jaar weer in actie te komen voor hart – en vaatonderzoek. Zij zullen in de zomer van 2019 van Delft naar Sofia fietsen, een afstand van bijna 3000 kilometer. Wordt vervolgd!

 

Facebooktwitter