Onderzoek naar Vrouwenhart

UMCG-cardioloog Rudolf de Boer doet onderzoek naar het vrouwenhart. Hij zoekt naar nieuwe aanknopingspunten om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Op dit moment leven in Nederland naar schatting  ruim 227.000 mensen met hartfalen waarbij de hartspier te dik en stijf is.

Ernstige, onzichtbare ziekte

Door een verdikte, stijve hartspier wordt er per hartslag minder bloed door het lichaam rondgepompt. Hierdoor kunnen patiënten extreem snel moe en kortademig zijn.

De Boer: “Patiënten zien er vaak gewoon gezond uit, maar de ziekte heeft een grote impact. Een boodschap doen is al een grote inspanning, en sommige patiënten kunnen zich ook thuis niet meer zelfstandig redden.”

Op dit moment is er geen goede behandeling tegen een verdikte, stijve hartspier. Ook is er in onderzoek nog te weinig rekening gehouden met man-vrouw verschillen. Met deze subsidie willen de wetenschappers meer onderzoek doen om deze vorm van hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen.

Kleine bloedvaatjes

De Boer werkt samen met collega-cardioloog Vanessa van Empel van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Ze onderzoeken de allerkleinste bloedvaatjes in het hart. “Een verdikt, stijf hart is niet alleen een probleem van de hartspier,” legt Van Empel uit. “We denken dat de bloedvaten een belangrijke rol spelen bij de ziekte. En dan vooral in de allerkleinste vertakkingen daarvan.”

Die hele kleine bloedvaatjes zitten niet alleen in je hart, maar ook in de rest van je lichaam. En daar zijn ze een stuk makkelijker te meten. Het onderzoeksteam gaat daarom uitzoeken of een test van de bloedvaatjes in je onderarm ook iets zegt over de bloedvaatjes in je hart.

Man-vrouw verschillen

Het onderzoeksteam kijkt ook naar signaalstofjes in het bloed, zoals eiwitten. Want die kunnen mogelijk ook vertellen of er iets misgaat in de kleine bloedvaatjes. “We hebben van duizenden mensen allerlei gegevens en signaalstofjes gemeten en opgeslagen,” licht De Boer toe. “Nu kijken we of die iets zeggen over de kans op hartfalen.”

Tot slot zullen de onderzoekers analyseren of er bij de signaalstofjes en kleine bloedvaatjes relevante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Ze willen begrijpen waarom de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen. Mogelijk moeten vrouwen op een andere manier getest en behandeld worden dan mannen.

Hartfalen voorkomen

Het uiteindelijke doel is dat mensen met een stijf hart veel langer en vitaler kunnen leven, vertellen Van Empel en De Boer. “We willen eerder zien aankomen wie een stijf hart krijgt, en het proces remmen en verminderen. Het mooiste zou zijn als we een manier vinden om te voorkomen dat de hartspier te dik en stijf wordt. Dat is het ultieme doel.”

 

 

Bron: Kennisinzicht

 

Facebooktwitter